Koen's weekboek 16-04-2006

Vrolijk Paasfeest!!!

Tijd om Paaseieren te rapen. Een traditie die het nog steeds doet, maar dan liefst zonder regen. Vandaag kunnen we niet klagen. De zon schijnt af en toe, maar gisteren was het weer van dat. Regen en nog eens regen. Een echt mooie lentedag hebben we dit jaar nog niet gehad. Enerzijds was er de winter die tot eind maart duurde en anderzijds is er de lente die maar niet op gang wil komen. De mensen raken het beu. Het werkt op hun gemoed. En de gezondheid.

Pasen? Wat is dat nu eigenlijk precies? Wel dat is de (Paaszon)dag waarop Jezus verrees nadat hij 2 dagen eerder op Goede Vrijdag aan het kruis werd genageld. Aan de verrijzenis van Jezus gaat een vastentijd vooraf.

De vastentijd begint op aswoensdag, wanneer het askruisje gehaald wordt. De periode eindigt met Paaszondag. De vastenperiode duurt in totaal 46 dagen. Op 40 dagen wordt gevast, alleen op de 6 zondagen hoeft niet gevast te worden. Vasten wordt voorafgegaan door de vastenavond en carnaval. De Rooms-katholieke Kerk heeft in de loop der eeuwen de regels omtrent het vasten versoepeld. De vastenwet gebiedt nu slechts één maaltijd per dag en tweemaals daags een beetje voedsel, vlees is niet toegestaan.

De dagen voorafgaand aan de verrijzenis uit de dood hebben elk hun betekenis. Er is witte donderdag, goede vrijdag en stille zaterdag. Van alle dagen is goede vrijdag de meest memorabele. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus Christus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem. Bijna tweeduizend jaar geleden stierf Jezus de kruisdood nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus op aandrang van het Sanhedrin, de Joodse hoge raad, hiertoe was veroordeeld.




En wat heeft Koen gedaan op Goede Vrijdag? Juist, op de middag een lekkere spaghetti verorberd. Vlees dus ... en dat mag niet! Het moet vis zijn. Ja, en? Voor wie? Voor wat? Ik ben daar allemaal niet mee bezig. 'k Heb ik meer te doen dan mij bezig te houden met de tradities van de kerk. Als je een goed mens probeert te zijn is dat meer dan voldoende. Bovendien kan de kerk mijn rug op. Nu ook weer. Vandaag was er een toespraak van Kardinaal Danneels naar aanleiding van Pasen. De belangrijkste kerkelijke gebeurtenis van het jaar. In die toespraak gaf hij de bewakers en passanten een veeg uit de pan naar aanleiding van de mp3-moord in het Centraal station te Brussel. Volgens Danneels konden die meer gedaan hebben. Oh ja? Meneer gaat het eens zeggen! Als ze daar met messen iemand zitten te steken voor dood dan wil ik het nog eens zien of Danneels tussenbeide zal komen. Trouwens al die politieke en kerkelijke lijkenpikkerij zint me nog niet teveel. Die ouders hun zoon is dood en er zijn er al direct een paar die zich persoonlijk in de picture willen plaatsen. Laat de politie toch eens haar werk doen. En de politiek? Er zijn straks verkiezingen. Kunnen ze daar hun lessen uit trekken.

Begin zo langzaam aan een complete dégout te krijgen van heel de politieke rotzooi in dit land. Er verandert gewoon juust niemandal. De actieve bevolking mag alsmaar meer opdraaien voor de passieve bevolking. Ons gerechtssysteem werkt ook niet. Heb ik zelf kunnen ondervinden. Echt, best is daar allemaal niet veel aan denken. En zeker uit de buurt blijven van al die rotzooi. Politiek, gerecht, etc ... als je daar teveel in dat potje roert, begint het te stinken. Zo simpel kan een vaststelling zijn. Vlaams Belang? Die partij haalt volgend jaar 30% stemmen. Waarom? 20% van hun kiezers zijn foertkiezers. Mensen die zwaar gedegouteerd zijn. En dat is hun goed recht. Niet?

Pillen! Ja, pillen. Medicamenten à volonté. Is niet moeilijk dat de mensen ziek zijn. Al eens dat weer bekeken? Warm-koud, koud-warm. Ik zat 2 weken met een verkoudheid. Afgelopen maandag was het gedaan. En eergisteren vrijdag? Holé, daar was ze weer. Zelfde symptomen. Hoesten, zweten 's nachts, snotneus, etc ... Overdag ging dat 2 weken aan een stuk redelijk goed. Maar nu? Overdag veel intenser. 24/24 een verkoudheid dus. Misschien is er wel meer aan de hand dan een gewone verkoudheid. Bronchitis? Infectie van de luchtwegen? Ik weet het niet. Dinsdag opnieuw naar de dokter. Die zal het wel weten wat er scheelt.

Tijd om te rusten heb ik gelukkig wel, want ben 3 weken met verlof. Zal wel raar doen. In die 6 jaar dat ik mijn zaak heb, heb ik nooit eerder zoveel vakantie genomen. Zelfs nooit een volle week. Is wel een noodgedwongen vakantie, want er moet één en ander opgeknapt worden in de winkel. Nog een beetje de gevolgen van de wateroverlast van vorige zomer. Zal van de vakantie genieten, wees daar maar zeker van!!!

Voor de rest gaat het met mij uitstekend. Hopelijk ook met jullie. Wees content met de kleine dingen die er zijn, helpt je al veel vooruit.

'k Ga mij nog een croque monsieur maken. Hopla, wat wortels er in en de rest volgt ... (klik voor groot formaat)



Tot een volgende.

Koen Godderis

Zondag 16 April 2006

 
©2002 Koen Godderis