Bom onder VRT-sportzender Sporza

Sporza, de nieuwe 'tijdelijke' (euhmmm) sportzender van de VRT, zorgt al een tijdje voor commotie in medialand. De zender is volgens media-experten onwettig omdat in de beheersovereenkomst van de overheid met de VRT geen sprake is van een nieuwe zender. Aangezien Sporza niet onder het eerste of tweede TV-net van de VRT valt, kan enkel maar geconcludeerd worden dat het hier effectief om een nieuwe zender gaat, maar dan wel 'tijdelijk'. Hoewel tijdelijk? Er zijn genoeg gevallen bekend bij de VRT waarbij de tactiek van de vinger en de arm meermaals werd toegepast.

Neem nu Studio Brussel dat aanvankelijk bedoeld was voor de pendelaars naar de hoofdstad. Al gauw begon men bij de toenmalige BRT in te zien dat er blijkbaar kon uitgebreid worden, want dat er politiek geen halt werd toegeroepen. Dit is echter bijlange niet het enige voorval. Naast Stubru zijn er ook de sponsoringen op TV1. Aanvankelijk moest je al heel aandachtig kijken om iets op te merken. Tegenwoordig zitten de reclameblokken op TV1 voller dan bij VTM. Ook op radiovlak begon reclame gelijdelijk (voor de VRT met lange ij!) aan een ware pest te worden. We gaan het dan nog maar niet hebben over tal van nevenactiviteiten van de VRT NV zoals het uitbaten van Café's, evenementen, uitbesteden van VRT-dj's, VRT-fuiven, decadente VRT-feestjes op kosten van de belastingbetaler, etc .. allemaal onder het goedkeurende oog van onze overheid.

Sporza is de zoveelste uitbreiding van de VRT die de commerciële audiovisuele sector veel miljoenen euro's zal kosten. Vooral voor de commerciële tv-stations zal het pijnlijk worden, want de VRT heeft zo 3 netten vanaf 24 mei 2004 met alle beste sportevenementen na mekaar. De vraag is natuurlijk: kan dit niet door de privé gebroadcast worden? Natuurlijk kan dit, maar de politiek heeft daar blijkbaar geen oren naar. Het toppunt is dat dit land geregeerd wordt door liberalen, maar dat zij evenwel niet kiezen voor de commerciële sector, maar de voorkeur geven aan het uitvoeren van taken in staatsopdracht. Dat het bij de VLD gaat om nep-liberalen, dat wisten we al langer dan vandaag.

De Vlaamse commerciële omroepen zijn intussen hun krachten aan het bundelen. Althans dat stond vandaag te lezen in De Standaard. Er werd enkele maanden geleden al een protestbrief geschreven ten aanzien van de overheid. En nu is er zelfs al sprake van schadevergoeding. In geval schadevergoeding wordt toegestaan, is het duidelijk wie dit zal betalen, nl de belastingsbetaler. Hij die dan opnieuw de dupe wordt van de flaters van onze paarse regering. Geef toe, je kunt het de commerciële sector niet eens kwalijk nemen dat men z'n stem verheft. De tanks staan voor het VRT-gebouw klaar. Het is enkel nog wachten op de munitie.

De VRT is toonbeeld van wat hier aan de hand is in dit land. Vlaanderen is verworden tot een lapje grond op deze aarbol waar nog slechts 2 maatschappijen bestaan. De gediscrimineerden en het establishment. Het betreft een broeihaard voor terreur, extremisme, geweld, etc ... Het kan niet lang meer duren voor de 'vuile' bom ontploft. Gelukkig is het straks 13 juni en wordt dit de redding voor Vlaanderen. Mensen zijn de VLD beu en je kunt het hen niet eens kwalijk nemen. Wie kiest nu voor de partij van de kloterijen, kiesbedrog en foefelarijen?

Koen Godderis

Maandag 17 Mei 2004

 
©2002 Koen Godderis