Veel kans dat Rock Werchter verhuist

Rock Werchter-organistor Herman Scheuremans vreest voor het voortbestaan van zijn festival en de Belgische festivals in het algemeen. Dat liet hij zaterdag weten in een open brief aan de redactie van de krant de Morgen.

Niet alleen rock Werchter, maar ook andere festivals in kleine gemeenten zoals Dranouter Folk, Graspop of de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten mogen de boeken sluiten, volgens scheuremans.

Oorzaak van alle heisa is een KB dat onlangs werd uitgewerkt en handelt in het kader van de politiehervorming.

Zo stelt het KB, dat minister Dusquesne van binnenlandse zaken uitwerkte, dat het voortaan de gemeenten zijn die opdraaien voor de meerkost van politie-personeel tijdens festivals. Deze kosten mogen zij dan ook voortaan doorrekenen aan de organisatoren zelf. Volgens Scheuremans betreft het hier een kostenplaatje van zo'n 500 duizend euro.

Volgens de woordvoerder van minister Duquesne, Laurent Panneels, nam de voltallige regering de beslissing op basis van het eerlijkheidsbeginsel. Het gaat niet op dat iedere burger moet betalen voor een commerciële organisatie die als doel heeft om winst te maken, vindt de woordvoerder. 'Indien de organisatoren een beroep doen op privé-bewakingsdiensten voor bijvoorbeeld het toezicht op de parkings of de toegang tot het festival dan moeten zij hiervoor ook betalen', besluit Panneels.

Tijdens een telefonisch interview op de jongerenzender Studio Brussel dreigt Herman Scheuremans ermee om opnieuw te verhuizen naar Torhout waar het dubbelfestival indertijd ook plaats vond. Wallonië of het buitenland behoren ook tot de mogelijkheden. Op de vraag of hij het ticket dan duurder wou maken door het invoeren van een soort van politietaks, was de 'Scheur' zeer kort. NEE, luidde het antwoord.

KG-redactie

Maandag 20 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis