De Mol mag 10 niet gebruiken

De naam van de nieuwe televisiezender Tien van John de Mol is verboden. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door SBS. Volgens de rechter lijkt de naam te veel op TV 10, een nieuw digitaal kanaal van SBS. John de Mol moet nu opzoek naar een nieuwe naam voor zijn zender.

De naam Tien voor de nieuwe zender van Talpa werd op 20 april gepresenteerd. Twee dagen later kwam SBS met het bericht dat het bedrijf in september 2005 onder de naam TV10 digitale televisie wil maken. TV 10 wordt een digitale televisiezender met nieuws uit de wereld van show, entertainment en theater. SBS is daarna naar de rechter gestapt, omdat het televisiebedrijf zegt de naam TV 10 al jaren in het bezit te hebben.

John de Mol moet van de voorzieningenrechter een boete van 50.000 per dag betalen wanneer De Mol de naam TIEN voor zijn toekomstige televisiezender blijft gebruiken. De Mol denkt nu aan een bodemprocedure tegen de rechterlijke uitspraak. Omdat dit erg lang gaat duren gaat De Mol nu op zoek naar een nieuwe naam voor de nieuwe televisiezender. De nieuwe zender van De Mol moet in augustus van start gaan.

Talpa laat weten stomverbaasd te zijn. "De naam lijkt er niet eens op. We dachten dat dit een pesterijtje was van SBS en dat de rechter dat ook zou zien", zegt woordvoerder Thomas Notermans van Talpa na de uitspraak. Talpa gaat 'gauw' op zoek naar een alternatief voor 'Tien'. "We moeten snel de koppen bij elkaar steken voor een nieuwe naam, omdat een bodemprocedure niet een positieve uitspraak lijkt te gaan opleveren", denkt Notermans.

Nieuws: radio.nl, De Telegraaf

Update 3-6-2005: radio.nl (1), radio.nl (2)

KG-redactie

Donderdag 02 Juni 2005

 
©2002 Koen Godderis