Het rommelt binnen de VLD

Het ziet er naar uit dat de VLD verdeeld naar de verkiezingen van 18 mei 2003 trekt. Na het Dedecker-incident en het vertrek van VLD-senator Leo Goovaerts, is het nu de beurt aan Ward Beysen om de stok in het VLD-hoenderhok te gooien.

Ward Beysen richt net als z'n ex-partijgenoot Leo Goovaerts een nieuwe partij op die dan de rechtervleugel van de VLD zou moeten bekoren.(Intussen werd duidelijk dat Beysen en Goovaerts samen een partij zullen oprichten)

Niet dat Beysen op 18 mei meteen de kiesdrempel zal halen , maar het zou de VLD wel eens de strijd kunnen doen verliezen met zijn naaste rivaal CD&V. En dat in de nek-aan-nek race om de grootste partij van het land. Deze krijgt trouwens steeds het initiatiefrecht van de formatiegesprekken.

Diverse VLD-politici hebben al gereageerd op de oprichting van Beysen's nieuwe partij 'liberaal appel, verstandig rechts'. Zo noemt Karel Degucht het natrappen en volgens Vincent van Quickenborne zou 'conservatief appel' hier beter op z'n plaats hebben gestaan.

Eén ding is duidelijk, het verdeelt alsmaar meer de VLD. Karel Degucht dreigt nu zelf slachtoffer te worden van z'n verzamelwoede van diverse politici vreemd van de VLD die hij de afgelopen maanden naar de VLD bracht.

Dat de VLD meer en meer af te rekenen had met kritiek als zou de partij te links geworden zijn onder Guy Verhofstadt lijkt met deze interne strubbelingen alsmaar meer bewezen.

KG-redactie

Maandag 20 Januari 2003

 
©2002 Koen Godderis